Tudjuk, mit eszel jövő nyáron! – Street food előrejelzés 2014-re

kata.pal
2013.12.11., 17:33

A december a listák hónapja, már mi is számba vettük az elmúlt év legjobb albumborítóit és a legjobb live fellépéseit, hát miért pont a street foodot hagynánk ki a buliból? Hogy mit ettünk idén, azt nagyjából mindenki tudja – phot pho hátán, bahn mit, tésztát dobozból, kézműves hamburgert még mindig, és év végére a cronut előszele is elérkezett hozzánk – ezért mi most inkább a jövő évi kajatrendekkel foglalkozunk.

Elég egy pillantást nyugatra vetnünk és elővenni a józan paraszti eszünket, hogy épkézláb jóslattal álljunk elő.

Ha Londont vesszük alapul, a levestrend még egy ideig nem fog csitulni, bár az angolok inkább a ramenre kaptak rá idén, ami itthon egyelőre csak a pho-mánia árnyékában létezik, de talán 2014-re Budapestet is ellepik a ramenes helyek. Impozáns koreai éttermeket viszont már így is találunk Magyarországon – például a Seoul House-t és a Han Kuk Kwant – ami azért fontos, mert tőlünk nyugatra a koreai az új vietnami, érdemes tehát erre is felkészülni.

Az biztos, hogy egyre több olyan étterem lesz, amely kevesebb fogást ajánl, és azokról híresül el: ilyen például a Nemo Fish &Chips & Salad Bar a Lövőház utcában. Apropó hal: úgy néz ki, igenis van kereslet itthon a halételekre: két éve a Halkakas volt az egyik első halbisztró a városban és azóta lassan, de biztosan terjednek, megdöntve a brit tudósok szerinti halevő országok listáit, ahol mindig sereghajtóként kullogunk.

A jóslatok szerint sok csirkét ehetünk jövőre: sütve, főve, egészben, félbevágva, ahogyan csak akarjuk, sült krumplival vagy salátával. Londonban az idei év legdivatosabb helyei közt volt a Chicken Shop és a Rita’s. Amiből sosem elég, az a mexikói street tacós és kézműves hamburgeres hely, nagy kedvencünkhöz, a Zing Burgerhez hasonlóan remélhetőleg foodtruckból vesszük majd ezeket, és ahogyan azt illik, állva csorgatjuk végig a szaftot az alkarunkon – mindezt a legboldogabb gyermeki mosollyal.

Térjünk át a sósmogyira, ami kis tálkákban várja a pulton, hogy mindenki végigtaperolja, majd a legelvetemültebb, legrészegebb arc a bárban meg is egye. Na ilyen nem lesz! A sós mogyorót szép lassan felváltják majd a sonkatálakSonkaArcok stílusban -, az olajbogyó és a pattogatott kukorica. Jól hallottátok, az idei év nagy slágere a bisztrókban rendelhető ilyen-olyan popcorn lehet. Londonban egész évben ezért őrültek meg, mi egyelőre a kecskesajtos és a mogyoróvajas verziót szeretnénk majd kipróbálni.

Egészséges életmód fronton még több tejbár várható.

Budapesten még mindig a Cserpes Tejivó az egyetlen igényes hely ezen a területen, viszont ha nem mozdulnak el laktózmentes irányba, ennek a monopolhelyzetnek hamar vége lehet, ugyanis egyre több igény akad az alternatív tejekből készült shake-ekre. New Yorkban már teljesen bevett szokás mogyorótejjel kérni a kávét, és a budapesti biopiacok egyre nagyobb népszerűségét elnézve nem kell sokat várni, mire itthon is megnő erre az igény. Megjelenni már megjelent, az itthoni franchise kávézók közül például a Costa Coffeeban lehet alternatív tejekből válogatni, és úgy tűnik, náluk is egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel.

Ami a desszertet illeti, a New York-iak szerint a cronut és a fánk már lejárt lemez, ezt a klasszikus gyermekkor ízei váltják fel, mint például a fagyitorta. Mármint New Yorkban, mivel Budapestre még csak a cronut – a.k.a. hipszterfánk – előszele érkezett meg, illetve a fánk- és a gofrifront sem rég indult be, így ezzel a kijelentéssel mi még várunk. Ha pedig mégis beüt a tradicionális trend, magyar legyen a talpán az, akinek a gyerekkor íze pont a fagyitorta lesz.

Budapestre mi szép, hipszter dobozban árult somlóit /aranygaluskát /túrógombócot képzelünk el egy kis csavarral.

Ó, és az italok!

Londonban 2013 a sherry éve volt, sherry bárok nyíltak, új sherry koktélokat kevertek. Mivel a sherry a macskás angol öregasszonyok itala, ez nem valószínű, hogy nálunk is bekövetkezik. Pálinkát egyébként is iszunk mi magunktól!

A kajatrendek esetében a fennmaradás nagyban függ az adott országtól is, sőt, igazából ez a kardinális kérdés. Mivel a magyar konyha más, mint az angol, a német vagy az amerikai, értelemszerűen ami valahol bejött, az nálunk simán elbukhat, vagy később lehet sikeres – akárcsak a bagel jelenleg Budapesten. Ezekkel tehát számolni kell, ez csak a  Phenom’enon 2014-es jóslata:

A műsorváltozás jogát  fenntartjuk!

Szöveg: Pál Kata

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

/ Követem a magazint!

Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. Adatkezelési tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás