Nyári gyümölcsök áldásos hatásai

Avatar photo
2011.08.21., 18:40
Általában mindenki várja a nyarat. Nemcsak a strandidő, a szabadság vagy csak a fesztiválok miatt, hanem azért is, mert ilyenkor roskadásig megtelnek a zöldségesek standjai, a hipermarketek polcai finomabbnál finomabb gyümölcsökkel.
Kezdjük az örök favorittal, a görögdinnyével. Mindegy, hogy kicsi, nagy, kerek vagy ovális, sötétzöld, világoszöld vagy csíkos, egy a lényeg: hogy minél többet ehessünk belőle. Kalóriaszegény, mégis laktat, emellett pedig az egyik legegészségesebb gyümölcs, hiszen nagyon magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma, vízhajtó és vesetisztító is. Kevesen tudják, hogy a tökfélék családjába tartozik. Egész kis vitaminbomba, hiszen B1, B2, B5, B6 és C-vitaminban; káliumban, kalciumban, magnéziumban, foszforban, cinkben, vasban és szelénben is gazdag. Fogyasszunk belőle minél többet Szent Lőrinc napjáig, amikor is a népi bölcselet szerint, megromlik a dinnye íze.

Rokona a fent említett gyümölcsnek, a picit kisebb, homokszínre emlékeztető héjú testvére, a sárgadinnye. Igazi nyári gyümölcs ez is, oltja a szomjunkat, felfrissít, és ezt kevés kalóriával teszi. Az egyik legjobb C- és A-vitamin forrás. A B-vitaminokat egészségünk számára nagyon jó összetételben tartalmazza. Akár levesként, akár magában, akár salátaként, akár pedig koktél formájában fogyaszthatjuk.

Az antioxidáns bajnokság győztese egyértelműen a szőlő. Kicsiny országunk számos borvidéknek ad kiváló táptalajt, ezért szerencsések vagyunk, hiszen így bőven jut eme isteni gyümölcsből. A szőlő kálium- és ásványianyag-forrás is egyben: a vas, a cink, a réz, és a szelén is megtalálható benne. Bőrfiatalító hatása miatt közkedvelt a hölgyek körében.

Őszibarack. Krém, kenőcs, testápoló – számtalan formában élvezhetjük illatát a kozmetikai iparnak köszönhetően. Mindamellett a gyümölcsök királynőjének is nevezik. A rózsafélék családjába tartozik, rokona több csonthéjasnak is, a mandulának, a szilvának vagy a kajszibaracknak. Hatalmas előnye, hogy hazánkban szinte bárhol megterem, lédús, oltja a szomjat, illetve júniustól szeptemberig folyamatosan elérhető a barackot kedvelők számára. Rostokban, vitaminokban gazdag, a többi gyümölccsel egyetemben fogyasszátok ezt is egészséggel!

A tartalom nem elérhető
A tartalom megtekintéséhez engedélyezned kell a sütiket, ide kattintva.
/ Követem a magazint!

Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. Adatkezelési tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás