“Mi mégis elmozdultunk a mainstream felé” – Kollektiva-interjú

2013.12.4., 10:16

Sokáig csend honolt a TMX és Fullstereo művésznevek mögé rejtőző szervezőgárda, a Kollektiva körül. Most egy nagyszabású bulival térnek vissza: december 6-án Moullinex pörköl oda a Mikulásnak az Ötkertben, igazán méltó visszatérő partit garantálva a szervezőknek. A hosszabb pihenő után most újra maximumon pörög a Kollektiva, ennek kapcsán csatlakozott hozzánk TMX egy interjú erejéig, ahol szó esett az elmúlt időszakról, a folytatásról és a Kollektiva melletti projektekről.


Jó ideje csend van a Kollektiva körül: legutóbb The Magiciant hoztátok el Budapestre, majd nyáron volt egy kikötős bulitok az Ötkertben. Tudatosan szüneteltettétek a bulik sorozatát?

Igen, több szempontból is úgy éreztük, hogy szükség volt egy kis pihenőre. Egyrészt mi úgy vettük észre, hogy 2012 végén, 2013 elején jött el igazán az általános pénztelenség. Egyszerűen a közönség számára már luxussá vált a klasszikus értelemben vett bulizás, a kocsmák ügyes helyzetfelismerése pedig elősegítette, hogy stagnáljon a helyzet. Elgondolkoztunk, hogy lenne-e értelme – alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez – kisebb, olcsóbb bulikkal folytatni, vagy inkább tartsunk szünetet, időt hagyva ezzel magunknak és a közönségnek is. Utóbbit választottuk, és inkább új stratégián kezdtünk gondolkozni.

Megfogyatkozva, de törve nem folytatjátok Moullinexszel. Hogy lett a Kollektiva triójából duó?

Sajnos ez egy hosszú és szomorú történet végkifejlete, aminek a részleteit nem szeretném kiteregetni. Sajnos Popbitch egyre kevésbé vállalt szerepet mind a fellépéseknél, mind a szervezési folyamatokban. Bosszantó történet, mivel továbbra is egy nagyon intelligens és értékes embernek tartjuk, de az ehhez párosuló felelőtlensége olyan anyagi károkat okozott, illetve olyan mértékben mérgezte meg a munkánkat, hogy nem hagyott más lehetőséget, mint hogy megváljunk tőle. A leállásunk másik oka egyébként ezeknek a károknak a felszámolása is volt, amihez időre volt szükségünk. Közben viszont volt időnk kitalálni az előbb említett megváltozott körülményekre egy új konstrukciót, ami újra lehetővé teszi a nívósabb, nemzetközi producer/dj-k felléptetését pénztárcabarát jegyárak mellett.

Tehát a klubszezonban megújult erővel számíthatunk a Kollektivára?

Így van, megújult erővel, de a régi elvek alapján folytatjuk a szezont. Tele vagyunk ötletekkel, és sorban kötjük le a szerintünk izgalmas fellépőket. Áprilisig biztosan, az időjárástól függően akár még a május is beleférhet.

Hová pozícionálnátok jelenleg a Kollektiva működését a hazai klubkultúrában?

Az egyik dolog amin változtatnunk kellett, az a pozicionálás, hogy előre tudjunk haladni. Sajnos Budapesten jelenleg nem létezik olyan “underground” klub, aminek a mérete megengedné a költségesebb fellépőket, a nagyobb mainstream klubok pedig értelemszerűen inkább a zenei kiszolgálásról szólnak, nem az újításról vagy tanításról.

Mi mégis elmozdultunk a mainstream felé, legalábbis a nyugati normák szerinti mainstream felé, amit inkább felzárkózásnak hívunk. A valóság az, hogy ami itt most sokaknak underground, az Európa nyugati részén bőven a rádiósláger kategóriába esik.

Úgy érezzük, eljött az idő, hogy picit felzárkóztassuk a mainstream gondolkozást is, amiben az Ötkert lett a parterünk. Egyébként annyira nem is meglepő ez a lépés. Pont ugyanúgy, ahogy a Kollektiva indulásánál az akkori “underground”-ot akartuk felrázni, megújítani (ami sikerült is), most ugyanezt tesszük a mainstreammel. Ez a következő szint.

Miért pont az Ötkert?

Bárhol rendeztünk bulikat, mindig volt olyan, aki azt mondta, “érdekel a fellépő, de Xy szórakozóhelyre nem teszem be a lábam, mert nem szeretem ezért vagy azért.” A Trafót a kevés WC miatt szidták, a Merlinben a bárpulttal és a személyzettel volt sokaknak baja, a Corvintetőn az általános koszosság volt a probléma, a felújítása után pedig az volt a baj, hogy nem is volt akkora az átalakítás… Persze javaslatok sosem voltak, de ez valamennyire érthető is, mert egyszerűen nincs tökéletes helyszín, pláne olyan, ami mondjuk egyszerre ezer embernek megfelel. A “pihenőnk” előtt a Corvintető volt a legutóbbi rezidenciánk, amit végül számos ok miatt hagytunk ott, többek között a meredeken csökkenő népszerűsége miatt is, illetve mert 2000 forintos jegyár felett oda már nem nagyon akart bemenni senki. Most volt időnk gondolkodni, és sok értelmét nem láttuk annak, hogy a mi múltunkkal, ennyi érdekes fellépő elhozatala után kényszerből visszalépjünk, és néhány száz eurós mondvacsinált fellépőkkel kocsmákat próbáljunk megtölteni.

Így egyszerűen megléptük azt, amit meg kellett, nem csak magunk miatt, hanem azért is, mert már a városnak is szüksége van rá, csak épp még senki sem hisz benne, vagy nem mer lépni.

A kocsmák helyett az Ötkertet választottunk, ahova megtérülően lehet komolyabb fellépőket hozni. Nyilván ezt a helyszínt is sokan fogják szidni, de ezzel már nem tudunk foglalkozni. Ha valaki szeretne pl. Aeroplane-t és hasonló, nagyobb költségvetésű fellépőket élőben látni, illetve hallani, annak végre lesz rá lehetősége. Akik pedig tovább morognak a helyszínek miatt, azok nyugodtan utazzanak ugyanezért a műsorért, viszont háromszor ennyi pénzért minimum Bécsig, vagy maradjanak otthon. Szerintem inkább örüljünk, hogy egyáltalán van ilyen az országban, és ne azt hajtogassuk, hogy “ilyen helyre nem megyek“. Ilyenkor mindig hangsúlyozom, hogy ezeket a bulikat nem magunknak szervezzük, hanem a közönségnek.
Egyébként az Ötkert annak ellenére, hogy mainstream klubnak számít, nyitott az új dolgokra, sőt, ők is úgy érezték, hogy szükség van aktuális külföldi fellépőkre. 2013-ra már nagyon sok olyan producer bukkant fel, akiket mind az underground, mind a mainstream közönség ismer és örömmel hallgat, ebből a közös halmazból bőven van kit felléptetni. Azzal, hogy az Ötkertnél bizalmat szavaztak nekünk, egy olyan dolog született, ami Budapesten egyedülálló. Egy olyan belvárosi klubest, ahol nagyobb kaliberű, menő és aktuális fellépőket lehet felléptetni elfogadható jegyárak mellett.

Mennyiben változott meg ez a színtér a kezdeteitek óta?

Teljesen. A közönség összetétele, informáltsága, az általános igények, ez mind változik, arról nem is beszélve, hogy lassan hét évről beszélünk, ami alatt néhány generáció már megfordult nálunk. A személyes véleményem az, hogy végre egyre több olyan szervező és dj van, akik értelmes és előremutató bulikat szerveznek, szorgalmaznak. Ez nagyon nagy előrelépés ahhoz képest, ami 2010-2011 körül volt, amikor ellepték a várost a minden szempontból igénytelen tinibulik, amelyek aztán megfertőzték a többi rendezvényt is. A másik pozitívum, hogy egyre több, nemzetközileg is teljesen eladható magyar producer termelődik ki, pedig 2007-ben gyakorlatilag még nem volt ilyen.

Számomra az egyik legnagyobb öröm látni és tudni azt, hogy az új tehetségek közül nagyon sokan a Kollektiva-bulikon nőttek fel, sőt, sokan Kollektiva-bulin léptek fel először. Egész fura érzés ilyen szemmel visszanézni a régi bulifotókat.

De visszatérve a jelenbe, a mi szemszögünkből nézve is jó irányba változtak a dolgok. Igyekeztünk úgy alakítani a dolgokat, hogy a tinik lemorzsolódjanak, és egy igényesebb, intelligensebb közönséget toborozzunk. Ez szerintem sikerült is.

A korábban rendszeresen a rendezvényeitekre járókat azt hiszem alaposan kiéheztettétek. Mivel kárpótoljátok őket?

A 2014-es évet nagyon erősre tervezzük. Ezt annyira komolyan gondoljuk, hogy áprilisig már szinte az összes tervezett dátumra lekötöttük a fellépőket. A dj-k mellett első alkalommal hozunk majd együtteseket is, tehát kifejezetten élő koncertet, ezt várhatóan az A38-ra. Annyit elárulhatok, hogy a Mikulás egyik ajándéka a fellépők neveinek felfedése lesz.

Kerestek saját rezidenciát, vagy újra random helyszíneken bukkantok fel?

A nagyobb volumenű Kollektiva-klubestekkel az Ötkertben fogunk jelentkezni, de emellett lesz több kisebb rendezvényünk is, amiket nem feltétlenül Kollektiva néven, de kisebb külföldi fellépőkkel tervezünk, mint ahogy a belga A.N.D.Y.-t is hoztuk egy Sticky Beats-buli keretein belül. Fellépőként pedig ahogy eddig is, nagyon sok helyen megfordulunk a kis kocsmabuliktól a nagyobb klubokig.

Ha jól tudom, külön-külön is számos más projektben dolgoztok. Ezekről elárultok pár információt?

Igen, a fő csapás a Kollektiva, ez a “közös gyermek”, amiben minden benne van, amihez valaha közünk volt, beleértve a zenei irányzatokat és a szellemiséget – ide kapcsolódóan van egy rádió műsorunk minden szerdán az RCKO.fm-en. Emellett Fullstereo benne van egy Wolfhouse nevű mikrocsapatban, mindketten rezidensek vagyunk az Ötkertben, illetve én a Kioskban is.

Nálam picivel bonyolultabb a helyzet, a Kollektiva mellett a Sticky Beatset is menedzselem, tematikus eseményeket szervezek (Daft Punk, Mehdi, Acid-house stb.), illetve van egy divathoz szorosan kötődő márka, a Hot City, amivel eddig még csak egy rendezvényünk volt (Kim Ann Foxman, USA), de 2014-ben ezzel is visszatérünk, szintén egy komolyabb nemzetközi fellépővel. Producerként a TMX alteregóm mellett a Thomas Mark duó egyik feleként is ténykedek, nemsokára egyébként két új zenénk is megjelenik. Emellett pedig a nagyobb divatbemutatók (Marie Claire Fashion Days, Elle Fashion Days, Toni & Guy Fashion Week stb.) zenei arculatáért is én felelek. Nincsenek unalmas napok.

Miért pont Moullinex mellett döntöttetek, amikor a “visszatérő” partira koncentráltatok?

Amellett, hogy ő az egyik kedvencünk, nagyon jól reprezentálja az ideológiánkat. Zeneileg előremutató és intelligens, dögös, szexi, nem elfelejtve, hogy a buli az legyen buli, ahol mindenki jól szeretné érzi magát. Emellett van az egész dolognak egy olyan pikantériája, hogy Moullinex visszatérő vendég, jól tükrözi, hogy honnan indultunk és mi történt azóta, így a mostani fellépése különösen érdekes lehet azoknak, akik ennyi éven át kitartottak mellettünk. Nekik ezúton is köszönjük a bizalmat.

A tartalom nem elérhető
A tartalom megtekintéséhez engedélyezned kell a sütiket, ide kattintva.

KOLLEKTIVA NIGHT W/ MOULLINEX – NYERJ JEGYET ÉS MENŐ AJÁNDÉKOKAT a Kollektiva és a phenom’enon magazin közös játékán!

Interjú: Hering András

Címkék: , , , , , ,

/ Követem a magazint!

Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. Adatkezelési tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás