Csák Melinda
2018.01.31., 13:01

Megnyílt az Amazon mini esőerdő-irodája, ahol garantált a kiszakadás a nagyvárosi mókuskerékből

A 4 milliárd dolláros Amazon projekt Seattle belvárosában épült meg: egy mini esőerdő három bioszféra-védő kupola alatt. A The Spheres névre keresztelt üveggömbökben nincsenek zárt irodák, konferenciatermek, asztalsorok: az Amazon dolgozói így kiszakadhatnak a mindennapi robotolás érzetéből. Magas fák alá függesztett faházakban találkozhatnak, vagy vízesésekkel keretezett kő ösvényeken sétálhatnak a körülbelül 400 növényfaj között.

 
 

Hét éven át tartó tervezés után, tegnap nyitotta meg az Amazon CEO-ja, Jeff Bezos az új irodaépítményt. A központ három fémbe foglalt üveggömbből áll, melyek közül a legnagyobb körülbelül 27 és fél méter magas és közel 40 méter széles. Több mint 40 000 növény lelt itt otthonra, ezzel egy trópusi buborékot teremtve Seattle városi betonvilágába.

A fa tárgyalóhelyeken, vízeséseken kívül a három biogömbben van továbbá egy négyemeletes élő-fal, paludáriumok, lombkoronában élő növények. A klíma állandó: 72 fokos hőmérséklet és 60%-os páratartalom, a szellőzőrendszer pedig kinti légmozgást imitál.

A gömbök kitűnő eredményei lettek az Amazon azon törekvésének, melyben az irodai helyeket próbálják közelebb hozni a természethez.

 
 
 
 

„Az volt a célunk a The Spheres-szel, hogy egy egyedi közös teret alkossunk, ahol a beosztottak is tudnak együtt dolgozni, illetve ahol Seattle közössége is összegyűlhet, hogy személyesen tapasztalják a biodiverzitást, méghozzá a város közepén” – mondta John Schoettler, az Amazon ingatlan-, és építésügyekkel foglalkozó alelnöke. „Nagyon büszke és hálás vagyok az egész csapatnak, akik a gömbök tervét megvalósították – őrült nagy munkát végeztek a tervezéstől kezdve egészen a befejező lépésekig. Izgatottan nyitjuk meg immáron hivatalosan is kapuinkat.”

 
 
 
 

A projekt nem csupán több mint 600 teljes munkaidős állást hozott létre, de oktatási lehetőségeket is fog biztosítani a helyi közösség számára túrák, terepgyakorlatok, helyi iskolákkal, egyetemekkel való együttműködés útján. Az épületet a nemzetközi NBBJ cég tervezte, mely többek között a Szilícium-völgyben lévő Samsung központot is jegyzi.

 
 
 
 
 
 
A tartalom nem elérhető
A tartalom megtekintéséhez engedélyezned kell a sütiket, ide kattintva.
A tartalom nem elérhető
A tartalom megtekintéséhez engedélyezned kell a sütiket, ide kattintva.
A tartalom nem elérhető
A tartalom megtekintéséhez engedélyezned kell a sütiket, ide kattintva.

(via designboom)

Címkék: , , , , , , , , , ,

/ Követem a magazint!

Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. Adatkezelési tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás