Habár a problémát nem feltétlenül a férfiak kitiltásával lehetne kizárólagosan megoldani, a Statement Festival megálmodói úgy gondolták, egy ilyen radikális véleménynyilvánításra van ahhoz szükség, hogy az ilyen borzalmas esetek száma csökkenjen a jövőben.

Egy rendkívül sikeres közösségi finanszírozási kampányt követően, melynek során 3000 adományozótól sikerült 500 000 svéd koronát (kb. 16 millió HUF) összegyűjteniük, jövő nyáron megrendezésre kerülhet az első, kizárólag nőknek megrendezett fesztivál, melynek ötlete először Emma Knyckare svéd humorista fejéből pattant ki.

A rendezvény célja, hogy a lányok mindenféle fenyegetettség nélkül, önfeledten tudjanak szórakozni együtt, mivel – ahogy arra több nemierőszak ellen fellépő nonprofit szervezet már felhívta a figyelmet – ezt a fajta biztonságérzetet nagyon kevés zenei rendezvény tudja garantálni.

A fesztivál 100 000 fős tömeg befogadására lesz képes, és szeretettel várnak minden cisz-, transz- és nem-bináris nemű, magát nőként azonosító résztvevőt.

Hasonló kezdeményezést már a tavalyi Glastonbury fesztiválon is láthattunk, ahol az egyik helyszínre csak nők voltak jogosultak belépni, ahol a koncertek és dj-szettek előtt és után workshopokon is részt vehettek. Az ötletet természetesen már akkor is sokan támadták, és a kritikák elsősorban az önérzetükben megrengetett, magukat kirekesztettnek érzett férfiaktól érkeztek, akiknek túlnyomó százaléka természetesen soha nem követne el szexuális bűntényt; ettől függetlenül sajnos lehet hogy pontosan ilyen szélsőséges lépésekre van ahhoz szükség, hogy senki ne érezze veszélyeztetve testi és lelki épségét, mikor gondtalan szórakozásra vágyva fesztiválozni indul.