A medvehagyma szezonja megkezdődött, és most már nagyjából mindenhol lehet kapni. Ez persze marha jó, mert mi is vártunk már rá, úgyhogy legelészésre indultunk gasztrobloggerünkkel, Hinyenccel, aki saját specialitásaként pastával kombinálta a zöld növényből készült pestóját.
Mivel medvehagymás krumplipüré és pesto a legtöbb blogon megtalálható, így nem éreztem arra késztetést, hogy én is bővítsem a sort egy újabb ilyen recepttel. Ellenben az egyik ebédemet, amiben a tésztának a tökéletes párja volt ez a medvehagymás pesto, lefotóztam, a fotó egész vagány lett, így viszont úgy éreztem, hogy muszáj írnom nekem is egy pestos receptet. Tehát sajnálom, de növeltem a világhálón megtalálható digitális szemét méretét, de ami biztos, hogy ha valaki megcsinálja ezt a receptet, nem fog foglalkozni ilyen balga dolgokkal. Oh, és míg el nem felejtem, egy újabb olcsó és gyors receptről van szó!
Hozzávalók:
1 csomag medvehagyma
1 marék dió
1 marék frissen reszelt pecorino/parmezán
1/4 bögrényi extra-szűz olívaolaj
1/2 citrom leve
pár levél friss bazsalikom
frissen őrölt bors
só
Az egyszerűség netovábbja ez az egész pestokészítés, de ez nem egy újkeletű felfedezés, azt hiszem. A tésztánkat tegyük oda főni, és míg az elkészül, addig a pestonk is frissen fogyasztásra készen áll majd.
Egy robotgépbe vagy mozsárban hősködjünk: én a robotgépet részesítem előnyben, bár ez nem olyan autentikus, elismerem. Szóval robotgépbe szórjuk bele a diót és zúzzuk össze, dobjuk rá a medvehagymát és hagyjuk együtt pürésíteni a dióval. Közben öntsük hozzá az olívaolajat apránként; a cél, hogy szép, ne túl tömör állagú szószt kapjunk.
Amikor már szép egynemű a pestonk, adjuk hozzá a sajtot, a citrom levét és a fűszereket, és pár percig hagyjuk a robotgépet munkálkodni.
Készen is vagyunk, de természetesen egy kóstolást tegyünk, mielőtt tálaljuk, mert lehet, hogy kell még egy kis só, bors vagy sajt az egészbe.
Ha közben a tésztánk megfőtt, szűrjük le és tányérba kiszedve kanalazzuk rá a pestonkat, amit aztán össze is keverhetünk vagy csak hagyhatjuk a pasta tetején pihenni. És persze rábízzuk mindenkire, hogy oldja meg magának a szájíze szerint, hisz ez egy bensőséges dolog, akár a tatár beefsteak elkészítése.
Jó étvágyat hozzá mindenkinek!
Hinyenc a weben: http://www.hinyenc.com/
Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. Adatkezelési tájékoztató
A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.