Marina Abramović elkészítette a Marina Abramović ízű macaront

Szász Nóri
2017.10.6., 10:59

Gondolkoztál már azon, hogy milyen ízed lenne? És azon, hogy milyen ízű macaron lennél? Ha a világ ezen fontos kérdései téged még nem is foglalkoztattak, szerencsére Marina Abramović töprengett már rajtuk. Így született meg a művésznő esszenciája, a Marina Abramović ízű macaron. A burzsoá édességek egy kísérleti desszertmárkával, a Kreëmarttal közösen készültek.

Marina Abramovic – Kreemart ©2017

A performanszművészet mindig is vitatott volt, Marina Abramović munkája pedig még annál is inkább megosztóbb. Ez a macaronos húzás azonban tökéletesen rámutat, mitől is – lehet – olyan erős ez az előadóművészi forma: az aktuális, a trend, a meghatározó kollektív irányvonalakon keresztül bárki számára hozzáférhetően reflektál a korra. Bár a macaronokat már Marie Antoinette is szép számban tüntette el a csinos pofijában, a modern hedonizmus jelképeként pár éve élte reneszánszát a francia édesség.

Ezúttal a gasztronómia eszköztárából dolgozó Abramović-nak az volt a célja, hogy tényleg megegyék őt az emberek: olyan macaronot alkottak, amelynek elemei az ő testét és életét építik fel. Van némi Jézus-komplexusos áthallása a dolognak, hiszen szimbolikusan az ő testét ették meg először a tanítványai, majd azóta is minden vasárnap a hívők a templomban.

A nagymamám, kora reggel, amint kávét készít” – mondta a művész egy videóban a macaron bemutatóján, amit az Art Frieze London keretében tartottak meg. „A házban mindenütt érezni lehetett a kávé illatát. Aztán emlékszem még a friss bazsalikomra, kakukkfűre, kardamomra, és emlékszem a felnőttként tett utazások egzotikus illatára, amikor vulkánoknál és vízeséseknél jártam, és emlékszem erre az érzésre kora reggel, amikor látom a tenger vonalát, amint az óceánhoz ér, az óceán pedig az éghez. Mindez a belőlem készül macaronba is belekerült.”

A munkám legtöbbször immateriális, hiszen a performance művészet maga is immateriális, konceptuális, és az idő szab neki kereteket” – jegyezte meg Marina a projektről. „A Kreëmart munkája a cukrot használja, mint közvetítő közeg, ami szintén immateriális, hiszen elfogyasztod, megeszed, és ennyi, vége. Ami megmarad, az emlék, hogy mit ettél.”

Az ArtNet számolt be elsőként a macaronokról, és szerintük az ízük tolakodó és nagyon jellegzetes, tehát pont olyan, mint a művész – nem való mindenkinek.

A performanszművész macaronjai egyébként a Kreëmart futó projektjének csak egy része – olyan művészekkel karöltve készítettek absztrakt, jelentéssel töltött desszerteket, mint Maurizio Cattelan, Rirkrit Tiravanija, Vik Muniz, Terence Koh, Kalup Linzy, Anselm Reyle és Richard Tuttle. Cattelan desszertje például egy színes „cigarettatorta” (és nem olyan az íze, mint a hamunak), ami „a nőiességet provokálja és kérdőjelezi meg, azáltal, hogy újraértelmezi a cigaretta mint divatos kiegészítő szerepét.”

A macaronokat egyelőre kevés helyen lehetett kapni, de az alkotók úgy tervezik, hogy a világ számos nagyvárosában teríteni fogják a különleges édességet: Los Angeles, Miami, New York, Tokió, Milánó is szerepel a listán, tehát mindenkinek lesz lehetősége megcsócsálni Mariát.

A Marina Abramović ízű macaron – Kreemart ©2017

És te milyen ízű macaron lennél?

Címkék: , , , , , , ,

/ Követem a magazint!