Hinyenc kifőzte: Zsályás-spárgás tészta zöldborsóval

2013.06.10., 17:34

Esetem a zöldborsóval és a spárgával, amivel csak annyi a para, hogy a zöldborsót utálom, a spárgát viszont nem csak, az utózöngéjét. A zöldborsó gyerekkorom óta “befe” téma és wannabe sznobként csak, a mentás-zöldborsópürét szeretem lazaccal, a főzeléket és a többi bohócságot viszont nem. A spárga meg tök jó ilyenkor tavasszal mert van pár hét, amikor orrba-szájba esszük, aztán amikor már kezd kínos lenne, hogy minden egyes “kisebb könnyebbülést” csatornaszag kíséri, akkor lekattanunk róla.


Viszont most még tart a láz és itt egy pikkpakk egyszerű recept “mindegy kinek”!

Hozzávalók:
spárga
zöldborsó
tészta
sonka
tejszín
krémsajt
alaplé vagy fehérbor
friss zsálya
fokhagyma
bors

A zsályát vágjuk fel apró csíkokra és kevés olívaolajon, majd – az ugyancsak csíkokra vágott – sonkával pirítsuk meg. Szedjük ki őket egy kis tálba és rakjuk félre későbbre. Ugyanebben a serpenyőben kevés olívaolajon futtassuk meg az apró szeletekre vágott fokhagymát és az 1-2 ujjnyi darabokra vágott spárgát is. A spárga sípokat rakjuk félre és majd a legvégén használjuk csak fel. Pár perc pirítás után öntsük fel kb. 1,5 dl alaplével serpenyőnket, a lényeg, hogy ellepje a spárgát a lé. Nagyjából 5 percig főzzük de a legjobb ha ellenőrizzük közben, az állagát és a lényeg, hogy ne főjön szét hanem maradjon ropogós a spárga.

Egy kis doboz tejszínt adjunk majd a serpenyőhöz – amit még felüthetünk pár evőkanál sajtkrémmel, hogy krémesebb állagot kapjunk. Még egy gerezd fokhagymát is reszeljünk a szószhoz, majd adjuk hozzá az elején félretett spárga sípokat, plusz öntsünk bele egy fél bögre mirelit borsót is. Hagyjuk rotyogni pár percig az egészet, hogy a mártás is besűrűsödjön és a sípok meg a borsó is megfőjön.

A legvégén pedig keverjük a zsályás pirított sonkát a szószba és a kifőtt tésztát forgassuk jól át vele, hogy mindenhol belepje.

Ennyi az nagy művelet és ha az öreg Gennaro Contaldo csinálta volna, akkor mehetne az ujjongás is, hogy “Hát ez mennyire egyszerű és fantasztikus éljenek a Taljánok!!!”

Aki írta és kifőzte: Hinyenc
Web: http://www.hinyenc.com/

Címkék: , , , , ,

/ Követem a magazint!

Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. Adatkezelési tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás