Ezzel az öt női előadóval a te februárod is megkapja a magáét

Varju Kitti
2018.02.9., 19:32

Tegnap megírtuk, hogy végre teljes egészében elérhetővé vált PJ Harvey legújabb dala, de a “női frontról” nemrég szintén kiemeltük a bombasztikus londoni csajbandát, a Goat Girlt, amely ugyancsak február elejére időzítette aktuális kislemezét. A tél utolsó hónapja még jó pár női előadó számára erősen indult, közülük pedig sorra veszünk öt, teljesen különböző stílusból érkező alkotót, akikről nem érdemes lemaradnotok!

Hatis Noit

Egészen különleges művészet az, amit Hatis Noit életre kelt, hiszen szerzeményeit csak az énekhangja segítségével építi fel. Bár hazájában, Japánban már egy albuma és egy EP-je is kijött, most utóbbi újbóli kiadásával (az Illogical Dance március 23-án érkezik) a Nils Frahmot és Ólafur Arnaldsot is képviselő Erased Tapes ismerteti meg a világgal az énekesnőt. 16 évesen egy nepáli túra során döbbent rá, hogy az éneklés az ő útja, miután egy buddhista szerzetesnő magányos kántálását meghallva megérintette őt az emberi hang ereje. A jelenleg Londonban élő Hatis Noit (neve a japán folklórból ered, jelentése “a lótuszvirág szára“) önmagát képezve jutott el egészen magas szintre, miközben többek között a japán klasszikus zenei és operastílusok, bolgár és gregorián kántálások, valamint avantgárd és pop vokalisták inspirálták. Az Illogical Dance darabjai csak vokálokat rétegeznek, mindegyik improvizált és szavak nélküli, nincsenek hangminták sem – minden, amit hallunk, Hatis Noit sajátja. A címadó szerzeményt hallva pedig valóban páratlan művészettel van dolgunk.

Nilüfer Yanya

A londoni dalszerző-énekesnő, Nilüfer Yanya még csak 22 éves, továbbra is a szüleivel él, de valószínűleg már nem sokáig: a BBC Sound of 2018 listás szereplése ugyanis azt mutatja, a jövő egyik nagy reménységével van dolgunk. A soulos és jazzes ihletésű, lágy popzenében utazó Nilüfer eddig két EP-t jelentetett meg (Small Crimes, Plant Feed), legutóbb pedig az A Colours Show-ban mutatott be egy új szerzeményt. A Thanks 4 Nothingot akkor egy gitár és Jazzi Bobbi szaxofonművész segítségével szólaltatta meg, a lecsupaszított változat viszont most nyerte el teljes formáját egy rendes stúdiófelvétel kíséretében. A mostani formájában is gitárközpontú, ám hol finom lüktetésbe, hol dinamikus dobogásba átforduló dobszólamokkal kiegészülő dal mellé videoklip is érkezett, amelyet az ENERGY FORCE rendezett.

TouchieTouchie

Egy rejtélyes cseh lányduó, a TouchieTouchie a napokban adta ki debütáló, Touchy című szólóalbumát, amely exkluzív, szőrös (!) kazettás megjelenést is kapott. Az ennek kapcsán kiadott rövid közleményükből annyi derül ki, hogy a formáció “két, különböző háttérből érkező zenész fúziója“, zenéjüket pedig “lovedrone“-ként aposztrofálják. Az ambient atmoszférákat bejáró számaik főleg analóg szintiken keresztül keltek életre, hangulatuk pedig tényleg olyan, hogy pihe-puha szőrös dolgokon (akár akkor már a kazettán) fekve lehet álmodozni az élet nagy dolgairól. Nagyjából ennyi, amit biztosan tudni lehet a TouchieTouchie-ról, bár a tagok nemére is csak a titkos lemezbemutatójukon készült néhány fotó alapján következtetünk.

Millie Turner

Millie Turnert hallva valószínűleg senki sem gondolná, hogy egy mindössze 17 éves lányról van szó. Sosem tartotta magát énekesnőnek, de David Turley producer felfedezte a benne rejlő tehetséget, és közös munkájuk gyümölcse az Underwater című szám lett, amelyet jó pár szakmai oldal felkapott tavaly. Aktuális dala, a The Shadow is akár egy instant elektropop sláger, amely azonnal a rádiókba kívánkozik, de legalábbis nálunk mindenképp bemutatást érdemel. Hangszíne koránál sokkal érettebbnek hallatszik, amelyet változatosan képezve, lüktető ütemek közepette sodor minket bele a londoni éjszakába, amelyben ő is sokat kocsikázik a számhoz készült klipben. Ne lepődjön meg senki, ha Millie jövőre a BBC Sound of 2019 listáján fog felbukkanni – mi már most fogadnánk rá.

Poppy Ackroyd

Tavalyi lemeze, a Sketches is a kedvenceink közé került, a februárt pedig újabb album megjelentetésével kezdte Poppy Ackroyd. A Resolve-ról már bővebben is írtunk, hiszen ez lesz az első olyan hanganyaga, amely már nem az őt felfedező Denovalinál, hanem Björk kiadójánál, a One Little Indiannál jön ki. Az is újdonság, hogy az eddig megszokott, a csupán a zongora és a hegedű által kreálható hangokból megszülető szerzemények ezúttal egyéb hangszerektől is “segítséget” kapnak, így hang, fuvola, klarinét és cselló is fellelhető a dalokban. A végeredmény a korábbiakhoz hasonlóan rendkívül magas színvonalú: a klasszikus instrumentumok sokoldalúságát változatos hangképekben és izgalmas ritmikákban érhetjük tetten, miközben álomszerű hangulat lebegi körbe a számokat. Ackroyd egyedi stílust alakított ki különleges zeneszerzői technikájának köszönhetően, amely kiemeli a kortárs modern klasszikus előadók sorából. A Resolve egy újabb lépés egy ezúttal sokkal komplexebb zenei ösvényen, amely továbbra is végtelen precizitással van kikövezve.

Címkék: , , , , , , , , , , , ,

/ Követem a magazint!