A nagy minta-projekt: 14 minta 2014-re

2014.01.26., 21:17

Nyomott, hímzett, absztrakt, szabályos, állatos, virágos: összegyűjtöttük, milyen mintákat álmodtak meg kedvenc hazai tervezőink az elmúlt és a következő divatszezonra. Válogattunk az óévből a hűvösebb téli hónapokra, és azt is megmutatjuk, hogy szerintünk mely motívumok hozzák meg legjobban a tavaszi hangulatot a gardróbba. Ha ez nem elég, grátiszban mutatunk és “felvarrunk” egyet-egyet a nemzetközi színtérről is.


Daige

Korábbi kollekcióikkal Tóth Melinda és Dudás Ildikó sokunk szemét kényeztette. A Daige 2013-as A/W moodboardjából már sejteni lehetett, hogy a téli darabok a természet szerelmeseinek kedveznek majd. A tervezőket a természet ereje, a természeti sportok ihlették meg a HIKE! névre keresztelt kollekciójuk alkotásakor. Darabjaik mesébe illő tájakat, hófödte hegycsúcsokat, meredek sziklaormokon felkapaszkodó falmászókat és pszichedelikus virágokat varázsolnak ránk. A kollekció nyugalmat áraszt, amelyet a csatok, pántok, valamint a ruhák csavaros szabásai pont kellő mértékben törnek meg. A HIKE THE HYPE! koncepciójához illően a kampányfotók is a természet lágy ölén készültek.

HIKE THE HYPE! – DAIGE ŐSZ/TÉL

doramojzes

Mojzes Dóra téli kollekciójában az állatmintákra helyezte a fókuszt. Egyik visszatérő motívuma a Garcons X doramojzes kollaboráció eredményeként született punk ló tarajos koponyája, amit pólókra, trikókra és vászontáskára nyomtak. Az extrém díszítés nagyon jól érvényesül a fehér alapon, igazi kötelező darab a lazább, hétköznapi outfitekhez. Persze a tervező többi munkája sem kevésbé feltűnő: a kollekcióban Dóra már a figurák és nyomott minta helyett inkább a tigris- és a párducbőr mintákat gondolta újra, és feltűnő részletekkel vadította meg a ruháit, amit olyan „Stones-feleségek” ihlettek, mint Anita Pallenberg, Marianne Faithful, Bianca Jagger, Jerry Hall és Jo Wood Stones, akik múzsákként olyan dalokat inspiráltak, mint a Sister Morphine, You Can’t Always Get What You Want vagy a Luxury & Respectable.

DORAMOJZES 2013 A/W

INER

Gyöngyösi Renáta ebben az évadban igazi modern, erdei istennőket kreált a divathét kifutójára. Az INER tervezője szintén állatmintákban gondolkodott: óriási szarvas-, róka-, nyúl- és bagolynyomatokkal ékesítette téli kollekciója darabjait. A grafikus printek – amelyek színes, valamint fekete-fehér verzióban is megjelentek – rendkívül erőteljesek. Reni a feltűnő, nyomott darabokat puha műszőrmével párosította, ami kontrasztosan fokozta az összhatást.

INER Fashion

KELE Clothing

A KELE Clothing koncepciója az őszi-téli szezonban a természetközeliség, a természet ihlette motívumok volt. Többféle mintarendszerrel dolgoztak, az egyik ilyen egy barokk stílusú minta, amelyet ágaskodó szarvasok és levélszerű részletek fúziója ad ki, mindez kötött pulóvereken és puha mellényeken. A nőiesebb, virágmintás darabokkal igazi impresszionista remekművekbe burkolózhatunk, miközben újraértelmezzük a kötelező kockás ingek fogalmát is. A legérdekesebbek azonban talán a KELE ingeken és zakókon használt visszatérő elemek, hazánk erdei állatai: nádasból felröppenő vadkacsák, erdőkben szökellő szarvasok, vaddisznók teszik különlegessé a kollekciót. Ha ez nem volt elég, nézd meg Kele Ildikó 2014-es tavasz/nyári kollekcióját a A hét kreatívja rovatunkban!

KELE Clothing 2013 A/W

the FOUR

A fekete és fehér tökéletes szimbiózisa. A 2013 őszi-téli szezonban the FOUR a letisztult szabású, laza, monokróm tónusú ruháit mozaik- és kódszerű nyomatokkal díszítette. A geometrikus alakzatok szinte kiugranak az egyszínű, sík felületeken. Az apró, mozaikszerű rátétekkel és steppelt részletekkel a Plurality névre keresztelt kollekció teljesen elfeledteti a fekete-fehér szokványos, ünnepélyes jellegét. Semmi közhely, így kell szofisztikáltan játékossá tenni a nagyvárosi telet.

the FOUR 2013 A/W

Wonderground

Karácsony Ilona Léna és Hársfalvi Réka, a laza és merész Wonderground két tervezőjének legfrissebb kollekcióját a hiphop, a rap, a pop, a trash, és az underground, valamint Berlin és Budapest emberektől nyüzsgő kavalkádja inspirálta. Az élénk színű, dús printekkel díszített, mintás anyagok és a merész sziluettek tükrözik a lányok fiatalos, lendületes stílusát, miközben az általuk használt, napnak és esőnek egyaránt ellenálló matériák illeszkednek a mai, városi ifjúság folytonosan pörgő életviteléhez.

Wonderground 2013 A/W

+1. Katie Eary

Noha Katie Eary nevét itthon még viszonylag kevesen ismerik, tőlünk nyugatabbra már egyre nagyobb sikereknek örvendenek a munkái, kampányát pedig nem más népszerűsíti, mint Will Smith fia, Jaden. A Katie Eary-márka őszi-téli darabjait sötét alapra nyomott, hatalmas rózsák és kék rákok orgiája díszítik. A vibráló, erőteljes színek, mint a pink, a lila, a vörös és a kék együttes használata pedig garantálja a viselőnek, hogy még a legszürkébb napokon sem marad észrevétlen.

Katie Eary 2013 A/W

2014

K I T I N

A K I T I N márka Varga Flóra nevéhez fűződik, aki már diplomamunkájában is a katonai öltözékekkel foglalkozott. A 2014-es tavaszi/nyári kollekcióban is ezt a tematikát vitte tovább a tervező, ezúttal azonban férfi ruházaton. Flórát a spanyol, illetve a francia légiósok inspirálták a következő szezonra. A ruháknál a praktikum mellett a színek és a mintázat dominál. A nyomatok játékossága szemben áll a katonás szabások szigorával: a darabokon a sereghez tartozó kisállatok, a légió által favorizált kismajmok köszönnek vissza. A tervező ezekből az elemekből formált egy rendszert, instant jókedvet csempészve vele a kollekcióba.

KITIN 2014 S/S

Napsugar von Bittera

Kövek, hímzett bőr, részletek és finomság egyszerre. Ezekkel a szavakkal lehetne a Napsugar von Bittera márka legújabb, 2014 S/S kollekcióját röviden jellemezni. Csodásan aprólékos, keleties hangulatot idéző rajzos mintáival, levél- és virágmotívumokkal díszített, hímzett és gyöngyözött, vajpuha darabok közül válogathatunk ebben az évben. A lazább anyagú shortokon, blúzokon, és dzsekiken emberekről, cipőkről, almákról készült skicceket találunk, melynek fekete és fehér alapszíneit a részletekben felbukkanó piros töri meg. A tervező tavaszi kollekciójából – ami mellett még a brit Vogue sem ment el szó nélkül – szinte árad a báj és a luxus.

Napsugar von Bittera 2014 S/S

Kata Szegedi

Szegedi Katát az utóbbi időben az expresszionista festők inspirálták. A Jackson Pollock ihlette absztrakt printek az őszi-téli kollekció után most a tavaszi-nyári darabokon is visszaköszönnek. A hideg árnyalatú, csapdosó hullámokat, napsütötte tengerpartot és süvítő szelet idéző minta igazi hűsítőként hat majd a ruhák viselőire a nyári forróságban. Kata darabjaira jellemző a nőies, ugyanakkor a legkevésbé sem szokványos formavilág. Ezt ellensúlyozza, hogy a kollekcióban a nyomott mintákban megfigyelhető a szimmetria és a szabályosság.

KATA SZEGEDI 2014 S/S

Dora Abodi

Abodi Dóra az idei tavaszi szezonra két kollekcióval is előrukkolt. Ezek egyike a Louis XIV névre keresztelt. Ő egy fiktív személy napjainkból, egy különc, aki az érdekes autókban, szép ruhákban és a zenében leli örömét. Ezzel a karakterrel bárki könnyen tud azonosulni. Az arisztokratikus hangulatú minták és hímzések, a lila és sárga komplementer hullámvonalak, a könnyed kék csíkozások, a geometrikus, monokróm printek és a lágy pasztell árnyalatok együtt igazán izgalmas összképet nyújtanak.

111 by Dora Abodi” néven mutatkozik be idén a tehetséges tervező új vonala. Dóra új almárkájának tavaszi kollekciója főként a hétköznapi viseletekre – fémszállal hímzett pulcsikra, pólókra és farmerre – koncentrál. Különféle méretű és formájú csillagok, aranyszínű unikornisok, apró bolygók és egy nap motívum dobja fel az outfiteket – és persze a kedvünket is.

DORA ABODI S/S 2014

Annamaria Molnar Menswear

Molnár Annamária diplomamunkája egy rendhagyó férfi kollekció. A tervező – akit a szürrealizmus és George Fischer kortárs festő világa inspirált a kreáció létrehozása során – extravagáns formavilággal és feltűnő szabásokkal dolgozott a darabok megalkotásakor. Annamária a szürke, elmosódott háttérrel, villanykörtével, kalitkákkal, apró ollóval meglepő csavart vitt a kollekcióba. A formabontó és erőteljes szabásvonalakat pedig rafináltan ellensúlyozzák a kissé szokatlan motívumok, amelyeket a dizájner hímzéssel, kézi festéssel, tükrözésekkel és speciális rávasalásokkal vitt az anyagra. A kollekció darabjai így – a különféle technikák keveredése által – nyerték el különleges, repedezett textúrájukat.

ANNAMARIA MOLNAR MENSWEAR 2014 S/S

Karla

A Karla dizájnprojekt 2012-ben indult. A márka különlegessége és zsenialitása a klasszikus, ikonikus festmények vizuális átértelmezésében rejlik. A tervező koncepciója tulajdonképpen a festészet hordhatóvá tétele. A Karla dizájnere, Sugár Kata nagyon jól érzett rá, hogyan teheti szexivé a művészetet. A tavaszi szezonra Kata megújította a mintáit, darabjainak modern, laza szabása, valamint a nyomatok friss, letisztult kiadása vászontáskákon és pólókon jelenik meg. Olyan, mindenki által ismert alapműveket dolgozott fel, mint például Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval c. képe, vagy Leonardo da Vinci Hermelines hölgy c. festménye.

KARLA DESIGN PROJECT

+1 Der Metropol

A brazil Der Metropol márka 2014-es S/S kollekciójának darabjai mintha valóban egy másik bolygóról érkeztek volna. Kaotikus mintaarzenáljukat hosszú perceken át lehet fürkészni, vizsgálni, elemezgetni. A ruhák formavilága a szkafanderekre emlékeztet, a fotók helyszíne pedig a Marsra. A valószínűtlen, képregényfiguraszerű alakok között találunk például feltupírozott, bubifrizurás nőt (rózsaszín pudli testtel), égő fejű teheneket, amiket repülő csészealjas marslakó üldöz, lángokban álló tömbházakat és lebegő, pipázó, antennás fejeket, amik a jövőképről a tréfára terelik a hangsúlyt. A márka egyedi és meghökkentő grafikai megoldásai, valamint szórakoztató részletei kihagyhatatlanok a minták szerelmesei számára.

DER METROPOL 2014 S/S

Szöveg: Nagy Zita, Rostás Enikő

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

/ Követem a magazint!

Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. Adatkezelési tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás