A legjobb karácsonyi gasztroajándékok

Avatar photo
2014.12.8., 22:35

Adni jó, saját készítésű ajándékot adni még jobb, saját készítésű, ehető ajándékot adni pedig a legjobb! Cikkünkben háromféle alternatívát is adunk, hogy mindenki megtalálhassa a kedvére való gasztroajándékot. Az édességeket karácsony előtt akár egy héttel is elkészítheted, így egyszerűbb lesz a ráhangolódás. Kezdők is nyugodtan belefoghatnak, nem lesz nehéz, ígérjük!


Tejkaramellás cukorka

Az a jó a főzésben, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból is meglepő dolgok sülnek (vagy éppen főnek) ki. A tejkaramellás cukorkáról például senki nem mondaná meg, hogy sűrített tejként indult, az eredmény viszont jobb, mint a bolti, így érdemes kipróbálni.

cukorkafront

Mérettől függően 60-70 db cukorkához 3 tubus cukrozott sűrített tejre lesz szükségünk, melyet nyomjunk egy közepes méretű lábasba, és a lehető legkisebb lángon kezdjük el melegíteni. Közben folyamatosan kevergessük, de látni fogjuk, hogy jó 10-15 percig semmi nem fog történni. Akkor kell figyelnünk, amikor a massza gőzölögni kezd, ekkor keverés közben már „kaparjuk” fel végig a lábas alját, így felszedhetjük a karamellizált réteget. Hamarosan elkezd sűrűsödni és sötétedni a krém, ha már forr is, kevergessük gyorsan és erősen, és továbbra is nagyon figyeljünk az edény aljára. Ha már olyan sűrű a karamella, hogy alig bírjuk keverni, kanalazzuk át egy kiolajozott műanyag dobozba, és hagyjuk kicsit hűlni. Ne felejtsük el azonnal beáztatni a használt edényeket és eszközöket! Ha már jónak látjuk a masszát, csípjünk le belőle egy körömnyi darabot (vigyázzunk a kezünkre!), formáljunk belőle gombócot, és helyezzük egy szintén kiolajozott tálcára. Folytassuk a formázást, amíg el nem fogy a masszánk, ha megdermedne, pár másodpercre (!) tegyük mikróba, így újra tudunk vele dolgozni. Csomagoljuk celofánba, vagy akár muffinpapírokba, és karácsonyig tároljuk száraz, hűvös helyen.

Mentás trüffelkrém

Ez a krém eredetileg trüffelgolyónak indult, ám valami hiba csúszott a rendszerbe, és krém lett belőle – méghozzá a legjobb krém, amit valaha ettem. Kis üvegcsékben kerültek a fa alá, és mindenki odavolt értük, az pedig, hogy minek indult, az én titkom maradt. Egy adag (kb. 3-4 kis üveg) hozzávalói:

20 dkg ét- vagy tejcsoki
10 dkg vaj
1,5 dl tejszín
2-4 teáskanál menta illóolaj (patikában kapható)

Az elkészítés nagyon egyszerű: vízgőz felett olvasszuk meg a csokit, és alaposan keverjük hozzá a tejszínt, majd a vajat. Ha ez megvan, mehet hozzá a mentaolaj ízlés szerint, nem kell tőle tartanunk, ilyen mennyiségben nyugodtan ehetjük, viszont arra figyeljünk, hogy ne a boltokban és drogériákban kapható márkákkal készítsük! A kész krémet öntsük üvegcsékbe, és ajándékozásig tartsuk hűtőben.

Klasszikus trüffel készítése

A tartalom nem elérhető
A tartalom megtekintéséhez engedélyezned kell a sütiket, ide kattintva.

Extra fűszeres mézeskalács

Az egyik kedvencem. Sokkal fűszeresebb, mint a hagyományos, magyar mézeskalács, már-már csípős. Készíthetjük puhára és ropogósra is, díszíthetjük, vagy nyomkodhatunk bele kedves üzeneteket keksznyomdával – szárnyaljon a fantáziánk! Az alapreceptet nyugodtan felezhetjük, ha kisebb mennyiséggel indítanánk.

 1 kg liszt
2 teáskanál sütőpor
egy csipet só
3 evőkanál őrölt gyömbér
3 evőkanál őrölt fahéj
2 evőkanál őrölt szegfűszeg
20 dkg méz
30 dkg barna cukor (készíthetjük édesebben is, ez esetben 40 dkg cukrot használjunk)
25 dkg vaj
150 ml víz

Egy nagy tálban összekeverjük a száraz összetevőket, tehát a lisztet, a sütőport, a sót és a fűszereket. Egy lábasban vizet melegítünk, melyhez hozzákeverjük a mézet és a cukrot, és az egészet alaposan összeolvasztjuk, majd ha ez kész, mehet hozzá a vaj. Ha összeállt a folyadék, kicsit kihűtjük, hozzáöntjük a lisztes keverékhez, és elkezdjük gyúrni. Közepesen lágy, nem ragacsos, nem morzsálódós tésztát kell kapnunk, melyet csomagoljunk alaposan folpackba, és a hűtőben pihentessük egy éjszakán át. Másnap nyújtás előtt egy-két órával vegyük ki a hűtőből, majd nyújtsuk (ha puha kekszeket szeretnénk, kb. 4 mm, ha ropogósat, kb. 1-2 mm vastagra) és szaggassuk ki. 180 fokon, előmelegített sütőben, középen süssük addig, amíg az alja piros nem lesz, ekkor a kekszek még puhák lesznek, majd hűlés során megkeményednek.

Még több gasztro, egészség és életmód a Lust for Lifestyle blogon!

Címkék: , , , , , , , , ,

A tartalom nem elérhető
A tartalom megtekintéséhez engedélyezned kell a sütiket, ide kattintva.
/ Követem a magazint!

Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. Adatkezelési tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás