Halklasszikus másképp

Most, hogy közelednek az ünnepek, az emberek úgy érzik, az egész évben elmulasztott halfogyasztást röpke egy-két hét alatt bepótolják. Nos, többek között nekik is szól a következő recept. Persze simán ráhúzhatnánk azt, hogy egyszerű fish&chips-ről van szó, csak afféle modorosan megfogalmazott és újraértelmezett köntösbe bújtatott klasszikus, és így változott egy ún. halas sült krumpli-salátává.
Ennél azonban több; egy remek kapros-majonézes szósz segítségével tesszük különlegessé ezt az egyébként egyszerű receptet. Azt még gyorsan hozzá kell tennem, hogy a kapor-utálók is nyugodtan fogyaszthatják, mivel én is ezt a tábort erősítem, viszont ebben az ételben rettentő jól harmonizál.
Fogyasztható hidegen vagy melegen, sörrel vagy borral, tehát minden időben és környezetben megállja a helyét.

Hozzávalók:
15-20dkg lazacfilé
20-30dkg apró újkrumpli (1 krumpli 1 falat)
1 csokor kapor
1/2 citrom
4-5ek majonéz
2tk dijoni mustár
1tk frissen őrölt bors
1 doboz tejszín
sok olívaolaj
tengeri só

Az elején le kell szögeznem, hogy sokkal egyszerűbben is elkészíthető ez a recept, mint ahogy én végül is megálmodtam. A sült lazac helyett használhatunk füstölt, szeletelt lazacot, és így gyorsíthatunk a folyamaton, de a sült krumpli is maradhat simán csak főve, ezáltal még naturálisabb ízeket kapunk. Viszont így, hogy a hal és a burgonya is meg lett sütve, az egész étel plusz ízeket kap. A lényeg, hogy az apró krumplikat előbb egy kicsit sós forró vízben megfőzzük, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük őket, és forró olajban megsütjük. Körülbelül 2-3 perc elég nekik a lobogó vízben, az olajban pedig nagyjából 5 perc, de ezt sose tudom megmérni, mert szerintem ránézésre látszik, hogy mikor jó. Szedjük ki a krumplit egy kipapírozott tányérra és hagyjuk hűlni.
Közben a lazacot süssük meg egy kevés olívaolajon úgy, hogy kicsit sózzuk meg oldalanként. Ezt a húst a legegyszerűbb elkészíteni, mert látjuk oldalról, hogy mennyire van átsülve. Amikor körülbelül a feléig “befehéredett”, akkor forgassuk meg és süssük addig, míg a közepén egy vékony csíkban rózsaszín marad. Vegyük ki a lazacot egy tányérra és hagyjuk kihűlni, mert úgy majd könnyebb lesz kockákra vágni.

Fogjunk egy nagyobb keverőtálat és tegyük bele a majonézt, sok olívaolajat és a tejszínt, majd facsarjunk rá fél citrom levét és keverjük el az egészet. Aztán ízesítsük sóval-borssal, mustárral, és ha szükséges, még facsarjunk hozzá a citrom levéből. A legvégén pedig 3/4 csokor kaprot aprítsuk rá és keverjük jól el. Öntsük bele a sült krumplit és a kockákra vágott lazacot. Óvatosan keverjük át az egészet, a tetejét még szórjuk meg kaporral és reszeljünk rá egy kevés citromhéjat, plusz valami minőségi olívaolajjal locsoljuk meg.

Lehet is fogyasztani és tényleg dukál hozzá egy pohár bor vagy sör. Természetesen az egészet még meg lehet fejelni egy kevés fokhagymával vagy kaprival, amit én most kihagytam, mert letisztult ízeket szerettem volna elérni. Viszont legközelebb ezeknek sem lesz menekvés!

Szerző: Hinyenc
Forrás: www.hinyenc.com és a Hétköznapi Ínyenc facebook oldala

címkék: , ,

Hoszzászólások megtekintése
Hozzászólások elrejtése