Hipnotikus gitárzene a legmenőbb amerikai zenekaroktól

Phenom'enon
2017.04.4., 11:46

A tizenharmadik Electrify ismét a kortárs zene úttörőit hozza Budapestre, a főszerep pedig ezúttal a gitárközpontú, hipnotikus hangzású zenekaroké. Egyenesen Brooklynból érkezik a szívós, elektronikus zajrockot játszó Zs, fellép a nyugat-afrikai népzenét és az art rockot a tiszta hangolás mágikus hangzásával vegyítő Horse Lords, valamint a punk-rock alapjait izgága gyerekdalokká csavaró Cloud Becomes Your Hand.

Új nyelveket létrehozni pusztán zenei felvételeken keresztül az egyik legambiciózusabb cél, amit egy zenekar kitűzhet magának. Ilyen zenekar a brooklyni Zs is, akik felvillanyozó hangzásuk miatt 2000-es megalakulásukat követően azonnal a New York-i underground színtér legmeghatározóbb szereplőivé léptek elő. A szaxofon-gitár-dob felállású triót komoly zeneszerzői és előadói múlttal rendelkező zenészek alkotják, akik olyanokkal vettek fel lemezeket, mint Ben Frost, Colin Stetson vagy Hieroglyphic Being – mind korábbi fellépői az Electrify-nak. Ez is jól mutatja, hogy a Zs világa fekete lyukként szippantja magába az egymástól látszólag távoli stílusok hatásait, legyen az rock, jazz, kísérleti zene, indusztriál, techno vagy népzene.

„Ugyanannak a dolognak a különböző részei” – olvasható a Gregory Foxszal készült interjúban

A Zs valójában nem is stílusok, sokkal inkább áramló energiák mentén képzeli el zenéjét, ennek a képletnek pedig fontos része a közönséggel való együttrezgés is. Így születő koncertjeik éppen ezért hamisítatlan, véresen komoly transzzenei élményként híresültek el, melyben most először lehet része a magyar közönségnek.

Az este másik vendége a baltimore-i Horse Lords, amely a múlt zenéinek elfeledett bölcsességeit újraértelmezve hoz létre sosem hallott, felszabadító, nem ritkán tánczenei együttállásokat. A nyugat-afrikai gitárzenék, az indonéz vagy az észak-amerikai népzene, a modern minimalizmus vagy például az art rock mind fontos forrásai a Horse Lordsnak, amely ezekből a zenei kultúrákból nemcsak hangzásokat és hagyományokat, de konkrét hangszereket és a rég elfeledett tiszta hangolást is átveszi. A Horse Lords életének tehát éppúgy része, hogy irattárakban kutatnak kották után, vagy hogy átépítik hangszereiket, mint az, hogy lemezeket vesznek fel, és turnéznak. Túl azon, hogy a világban eddig felhalmozott zenei tudás újfajta megközelítése a művészeti ág jövőjének egyik kulcsa lehet, a Horse Lords megvalósítása nemcsak ellenállhatatlanul sodró, de végletesen optimista is, ami nagyon kevés ennyire előremutató zenekarról mondható el.

Az este harmadik fellépője a szintén brooklyni Cloud Becomes Your Hand, amely gyermeki ártatlansággal és szabadsággal nyúl bele hol a psycho pop kedvességébe, hol a punk-rock vehemenciájába, hol pedig az art rock összevisszaságába. A tavaly két albumot is megjelentető, hattagú zenekar ráadásul állítólag tökéletes választás, ha az ember pár percre egy mesehős bőrében szeretné érezni magát.

Electrify vol. 13.
Zs (US), Horse Lords (US), Cloud Becomes Your Hand (US)
2017. 04. 08. 20 óra
Trafó Kortárs Művészetek Háza
Facebook-esemény

Címkék: , , , , , , , ,

/ Követem a magazint!