Bevállalnád az IKEA húsgolyóját, ha az bogarakból készülne?

Avatar photo
2018.03.17., 13:42

A fenntarthatóság jegyében újfajta ételekkel kísérletezik az IKEA, amely még a híres húsgolyóját is újraértelmezné ennek jegyében. Rovarok, algák és laborban előállított húsfélék jelentik az újfajta ételek alapját, amelyeket már próbaképp el is készítettek.

 
 

A Business Insider hozott le egy cikket az Ikea új, teszt jellegű ételeiről, amelyeket a svéd lakberendezési áruházlánc kutatási-kísérleti részlegén, a Space10-ben gondoltak ki. Itt olyan kajákat találtak ki a fejlesztők, amelyeket majd egy nap talán ilyen formában is fogyasztani fogunk, de egyelőre még természetesen nem kerültek az Ikea-éttermek étlapjaira.

A Space10-ban a kutatásunk egy nagyon fontos elvben gyökerezik. Az ételeknek nemcsak egészségesnek vagy fenntarthatónak kell lenni, hanem ízletesnek is” – olvasható a részleg kapcsolódó cikkében. Céljuk az volt, hogy olyan fogásokkal álljanak elő, amelyek „jól néznek ki, jóízűek, és jót tesznek az embereknek és a bolygónak is.”

Most öt ételt gondoltak újra az Ikea laborjában, amelyeket meg is mutatunk nektek az alábbiakban (és „hivatalos” magyar elnevezések híján egyelőre megtartjuk az eredeti fantázianevüket).

„The Dogless Hotdog”

 
 

Az Ikea olcsó hot dogját szárított és mázas bébirépából, cékla és bogyó ketchupból, mustárból és kurkumakrémből, pörkölt hagymából, uborkasalátából és gyógynövénysaláta-keverékből gondolták újra. De a legfontosabb maga a hot dog zsemle, amely spirulinából készül. Ez egy mikroalga, amely több béta-karotint tartalmaz, mint a répa, több klorofillt, mint a búzafű, és ötvenszer annyi vasat, mint a spenót.

„The Bug Burger”

 
 

A Bogár Burgernek is fordítható étek központi eleme, a húspogácsa 100 gramm céklából, 50 gramm pasztinákból, 50 gramm burgonyából és 50 gramm lisztbogárból készül. Mindez fehérlisztes zsemlébe kerül, megszórva fűszerekkel, céklával, feketeribizli ketchuppal, metélőhagymával és hidroponikus (erről lentebb) salátamixszel.

„The Neatball”

 
 

Az ikeás innovátorok a klasszikus Ikea-húsgolyót is újraértelmezték, ráadásul rögtön kétféle módon. Az egyik változatnál ismét a lisztbogarak kerültek elő (vagyis bele), belső körökben ezek épp „Bug Balls” néven is futnak. A másik verzió gyökérzöldségekből áll össze, mint például répából, pasztinákból és céklából. „Igazi svéd élményként” krumplipürével, mártással és vörös áfonyás szósszal szolgálják fel ezeket.

„LOKAL Salad”

 
 

A hidroponikus rendszerüknek köszönhetően az ikeás kutatók a Space10 alagsorában termesztik növényeiket termőföld és napfény nélkül, mindössze a különböző tápanyagokat tartalmazó vizet használják. Ezzel havonta száz kiló élelmet is megtermelnek helyben, a hatékony folyamat pedig a fenntarthatóságot erősíti. A helyileg termelt zöldekből a saját LOKAL salátabárjukban értékesítik terményeiket. És ha már ennyi mindenük van, kitaláltak pár új kombinációt is mikrozöldekből, fűszernövényekből és csírákból: szerintük jobb együtt a vérsóska, a brokkoli és a tárkony, aztán a borsócsíra, a retek és a kakukkfű, valamint a borágó, a mustármag és a citromfű is. Mindegyiket házi salátaöntettel tálalják – amely bazsalikomból, tárkonyból vagy citromfűből készül -, és hogy az ételpazarlást minimalizálják, egynapos kenyérből készült ropogós darabokkal szórják meg.

„Microgreen Ice Cream”

 
 

Egy igazán zöld fagylaltot is kitaláltak, amely egészséges és fenntartható, hiszen a hidroponikusan termesztett mikrozöldekből és fűszernövényekből készítik. Lehet választani az édesköményes, a korianderes, a bazsalikomos vagy a mentás változatból, vagy akár kombinálhatóak is ezek az ízek. Létezik még pálcikás zöld jégkrém is, amelyet szintén a kiválasztott fűszernövényekből állítanak össze, így például akár szagos mügéből, korianderből, spanyol turbolyából és sóskából.

A cikkben látható fotókat Kasper Kristoffersen készítette, amelyekből még többet találhatok a Space10 weboldalán.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , ,

A tartalom nem elérhető
A tartalom megtekintéséhez engedélyezned kell a sütiket, ide kattintva.
/ Követem a magazint!

Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. Adatkezelési tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás